Huwelijk / Partnerschap

Huwelijk

Als u trouwt in Nederland dan trouwt u in gemeenschap van goederen. En dat betekent dat u de helft van al uw bezittingen ineens kwijt bent. Die helft is namelijk eigendom geworden van uw echtgenoot of echtgenote. Hetzelfde geldt voor de schulden. Door het huwelijk wordt u in één klap aansprakelijk voor de gezamenlijke schulden.

 

De vraag is of u dat wel wilt. Wanneer u een eigen bedrijf heeft, het familiekapitaal in stand wil houden, kinderen uit een eerder huwelijk heeft of om welke reden dan ook de vermogens gescheiden wilt houden dan moet u voordat u trouwt huwelijkse voorwaarden maken. Ná de grote dag kan het ook, maar dan bent u aanzienlijk duurder uit.


Net als voor het maken van huwelijkse voorwaarden, kunnen er allerlei redenen zijn de huwelijkse voorwaarden later weer op te heffen. Hoe dan ook is het goed u te laten informeren. Bij Scholten & Wilmink, notarissen bent u daarvoor aan het juiste adres. Het opstellen van huwelijkse voorwaarden, voor en tijdens uw huwelijk (maar ook het opheffen ervan) regelen wij vlot en tegen een redelijke prijs. Dat kan dan alvast worden geschrapt van uw "te doen" lijst voor het huwelijk. Plezierige gedachte.
 

 

Partnerschap

Nog niet zo heel lang geleden is in de wet het geregistreerd partnerschap geïntroduceerd. Dat geregistreerd partnerschap is wat betreft de financiële gevolgen exact gelijk aan een huwelijk. Dat betekent dus onder andere dat tussen de geregistreerde partners een gemeenschap van goederen geldt. En dat betekent dat u de helft van al uw bezittingen na het aangaan van het partnerschap ineens kwijt bent. Die helft is namelijk eigendom geworden van uw geregistreerd partner. Hetzelfde geldt voor de schulden.

Beide gerigistreerde partners zijn door die gemeenschap van goederen aansprakelijk voor de gezamenlijke schulden. In een toenemend aantal gevallen willen geregistreerde partners die gevolgen helemaal niet. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. Of u nu een eigen bedrijf heeft, er sprake is van een eerder partnerschap of u al eerder getrouwd bent geweest, om allerlei redenen (of zonder enige reden dan ook) kunt u ervoor kiezen de vermogens gescheiden te houden. Dat doet u door partnerschapsvoorwaarden te laten opstellen.

Partnerschapsvoorwaarden is -simpel gezegd- de afspraak tussen twee geregistreerd partners over hoe hun onderlinge financiële verhoudingen precies in elkaar zitten. Die partnerschapsvoorwaarden maakt u het beste voordat u het geregistreerd partnerschap aangaat. Nadien kan ook, maar dan bent u aanzienlijk duurder uit. Altijd goed is het u te realiseren dat een geregistreerd partnerschap precies dezelfde gevolgen heeft als het huwelijk, maar juist niet waar het uw kinderen betreft! De vraag is dus of u met kinderen met een geregistreerd partnerschap wel goed af bent. Al met al moet u zich goed laten informeren en bij Scholten & Wilmink, notarissen bent u daarvoor aan het juiste adres. Wij zijn u vlot en tegen een redelijke prijs van dienst. Weer een zorg minder!

 

Heeft u vragen?


STEL HIER UW VRAAG
Naam


Telefoonnummer


Email


Uw vraag
Ik wil me abonneren voor:
  De notariskrant / Nieuwsbrief

Verzenden